DOSA heeft haar jaarrapport uitgebracht met daarin een analyse van duikincidenten en -ongevallen. Daarbij komt DOSA samengevat tot 4 adviezen:
Oefen duikvaardigheden (skills) regelmatig
Train regelmatig duikvaardigheden. Ook, of misschien wel juist, als je opleiding is afgerond. Gebruik je gezonde verstand. Train vooral op situaties die lastig zijn of waarvan je denkt dat je ze wel aan kan, zoals het opstijgen met één vin, zonder vinnen of zonder masker.
Train vooral ook op stressvolle situaties, zoals het uitvallen van apparatuur, bevriezen, ongecontroleerd blazen van de inflator, verdwalen, verlies van contact met buddy, plotseling slecht zicht, onwel worden van je buddy, reanimatie, bergen en transporteren slachtoffer en 112 meldingen. Doe dit eerst in een veilige omgeving, zoals een zwembad maar zeker ook tijdens de buitenduiken.
Onderhouden en vervangen duikmaterieel
Zorg ervoor dat je duikmaterieel het juiste onderhoud krijgt. Vervang tijdig materialen waarvan de kwaliteit minder wordt. Zorg er ook voor dat je voldoende kennis hebt van de werking van je materieel.
Duiken met apparatuur die niet helemaal goed functioneert of provisorisch gerepareerd is kan misschien onder normale omstandigheden wel, maar is in een plotselinge stresssituatie nogal eens het begin van een cascade van ernstige problemen.
Beproef na iedere service beurt je apparatuur in een bekende omgeving en controleer zelf ook je apparatuur op uitwendige gebreken.
Meld incidenten en ongevallen bij DOSA
Mochten er in jouw omgeving duikincidenten of -ongevallen plaatsvinden, adviseer en motiveer de direct betrokkene dan om een melding te maken bij DOSA. Doe het in ieder geval sowieso zelf, zodat de melding als “derden” melding in ieder geval geregistreerd wordt door DOSA.
Gebruik de DOSA adviezen in duiklessen en trainingen
Gebruik de lessen die DOSA uit duikincidenten en -ongevallen haalt, voor trainingsdoeleinden tijdens duikcursussen of -activiteiten. Voer discussies wat duikveiligheid inhoudt en hoe deze verbeterd kan worden.
Wij onderschrijven de adviezen van DOSA en herhalen op dit moment met onze duikers alle duikvaardigheden. Op zaterdag 8 februari frissen we bovendien de EFR (reanimatie, AED gebruik en 1e hulp) en O2 (toedienen zuivere zuurstof) vaardigheden op. Meedoen kan nog, stuur daarvoor een bericht via onze contact pagina.
In de door onze instructeurs ontwikkelde PADI “Risk Conscious Diver” specialty maken wij gebruik van ongevalsanalyses en case-studies zoals die door DOSA en DAN (Divers Alert Network) worden gepubliceerd. Indien je een ervaren “Rescue Diver” of hoger gebrevetteerde duiker bent kan je deze wereldwijd door PADI erkende specialty volgen om nog veiliger te leren duiken.
Het jaarrapport van DOSA kan je via deze link van hun website downloaden. DOSA staat voor Duik Ongevallen Statistiek & Analyse. In het verleden waren ze verbonden aan de NOB maar tegenwoordig is het een onafhankelijke organisatie. Zowel PADI als de NOB dragen bij aan de financiering van DOSA.