Wij hechten aan duikveiligheid, niet zozeer in woorden maar vooral in daden. Daarom frissen we iedere winter, voor de start van het duikseizoen, onze kennis en vaardigheden op. Op de toplocatie van onze vrienden van de Safety Factory hebben we een dag besteed aan:
- Reanimeren
- AED gebruik
- Eerste hulp
- Toedienen zuivere zuurstof
Binnenkort plannen we een nieuwe opfrisdag voor een tweede groep. Onze agenda in de gaten houden dus!

De dag begon direct goed, met presentjes voor onze deelnemers. Een blijk van waardering voor hun investering in de duikveiligheid. Wij kunnen dat niet genoeg waarderen natuurlijk. Nieuwsgierig werden onder het ritselende geluid van het pakpapier de pakjes opengemaakt.

De presentjes bleken niet alleen ware collector items te zijn, maar ook direct van nut om van de heerlijke verse bonenkoffie van onze vrienden van de Safety Factory te genieten. Zo maak je Executive-Divers blij en klaar voor de opfris van de theorie.

Vandaag was Francis onze instructeur. Hij nam aan de hand van een interactieve presentatie iedereen mee in de theorie achter de vaardigheden. Onze brandexpert Patrick kon daarbij nog eens extra helder uitleggen wat de (brand)gevaren van zuivere zuurstof zijn.

Van al onze teamleden mogen onze duikers uiteraard verwachten dat die een geldig EFR certificaat hebben. Dat certificaat is twee jaar geldig, zodat een hertoets op zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden nodig is. Dat betekent 45 vragen maken. Met uitstekend gevolg uiteraard, we hadden niets anders verwacht.

Na de theorie moest dat direct in de praktijk gebracht worden. Dat start met het beoordelen van de omgeving, is die veilig voor de hulpverlener? Wat kan er aan de hand zijn met deze duiker? Nadat is vastgesteld dat het veilig is, start de noodhulpverlener met het helpen van het slachtoffer. Echter, niet voordat via de hulpverleningsverklaring om toestemming is gevraagd en in dit geval handschoenen zijn aangetrokken tegen besmettingsgevaar. Heb jij handschoenen in je EHBO koffer zitten? En passen die? Ze zijn er namelijk in verschillende formaten.

Bij niet ademende slachtoffers starten we de reanimatie. Daarbij besteden we aandacht aan:
- het tempo, oftewel het aantal borstcompressies per minuut
- de houding, dat wil zeggen recht boven het slachtoffer met de ellebogen “op slot”, zodat je je gewicht kan gebruiken om de borstkas in te duwen in plaats van spierkracht te gebruiken
- de diepte, namelijk het voldoende diep induwen van de borstkas zodat bloedcirculatie op gang kan worden gebracht
- de effectiviteit van de beademing, in dit geval met behulp van een zogenaamd pocket mask

Het reanimeren kan worden ondersteund door een AED in te zetten. Dat is een Automatische Externe Defibrillator. Deze meet of er hartactiviteit is en zal, indien nodig, het slachtoffer een schok toedienen in een poging de hartslag te herstellen. Iedereen kan een AED gebruiken, maar als je nog nooit met zo’n apparaat hebt geoefend valt dat – zeker in een noodsituatie met stress – niet mee. Jaarlijks oefenen dus!

De effectiviteit van beademing is te verbeteren door daarbij zuivere zuurstof – O2 voor degenen die scheikunde leuk vonden – te gebruiken. Bij decompressieziekte van duikers kan het tevens effectief worden ingezet. een aandachtspunt daarbij is de beschikbare hoeveelheid O2. Daarom hebben we daar wat rekensommen mee gemaakt, met als conclusie dat op een bootduik een standaard set met een 2 liter fles O2 onvoldoende zal zijn. Op onze bootexpedities nemen we daarom meestal 10 liter mee (de cilinder op de foto).
Ooit aan gedacht dat bij compressieziekte de buddy hetzelfde duikprofiel heeft gehad en er mogelijk twee duikers zijn die gelijktijdig O2 nodig hebben? De voorraad aan O2 gaat dan dubbel zo snel op.

Na de rekensommen kunnen de hersenen wel wat zuurstof gebruiken, dus aan de slag met het opbouwen van de O2 set. Hier heeft Manouk het zogenaamde vragende systeem aangesloten, dat geschikt is voor duikers die bij bewustzijn zijn en zelfstandig ademen. Grote voordeel van het vraagsysteem is dat alle O2 die door het slachtoffer wordt gevraagd ook daadwerkelijk wordt gebruikt en niet weglekt. Zo kan je maximaal gebruik maken van de voorraad O2 in de drukcilinder.
Let op: ook O2 cilinders behoeven een periodieke hydrostatische keuring. Let bij duikcentra of bootduiken op dat een gekeurde O2 fles aanwezig is. Check ook altijd even de druk, een lege fles kan je immers niets mee. Als je toch aan het checken bent, kijk gelijk of er geen schimmels in de koffer of maskers zitten. Helaas hebben wij dat in zowel binnen- als buitenland meermalen meegemaakt.

Naast reanimeren, AED gebruik en O2 toediening is ook aandacht aan eerste hulp besteed. Hoe stop je (slag)aderlijke bloedingen? En wat doe je met een slachtoffer dat bloedverdunners gebruikt? Zou je dat voorafgaande een duiktrip niet van je buddy willen weten? En waar plaats je een tourniquet indien het bloeden niet op andere wijze gestopt kan worden?

Een leerzame dag is weer ten einde gekomen, de kennis is weer up to date en iedereen kan weer veilig met onze Executive-Divers duiken. Tijd om alles in te pakken …

Maar niet nadat we nog even napraten met een heerlijke koffie uit onze collector items. Wil jij er ook één? Kom dan bij ons duiken en zet ook duikveiligheid op één door je EFR en O2 op te frissen of deze brevetten te halen als je ze nog niet hebt of als je EFR verlopen is (de O2 verloopt niet i.t.t. de EFR). We gaan een tweede dag plannen, dus neem gerust contact op.