Deze opleiding is het logische vervolg op de “Advanced Open Water Diver” opleiding. Veel cursisten geven aan dit de meest nuttige duikopleiding te vinden. Waar in de opleidingen tot aan “Rescue Diver” de aandacht ligt op de eigen duikvaardigheden en kennis brengt de “Rescue Diver” opleiding hier een verbreding in aan. Je leert meer aandacht te besteden aan je buddy en andere duikers, alsmede de duikveiligheid in het algemeen. Aan het einde van de opleiding beschik je over de vaardigheden en kennis om de duikveiligheid te beoordelen en garanderen. Je krijgt les van een gebrevetteerde en ervaren instructeur.

Wat omvat de “Rescue Diver” cursus?
- Zelfstudie van theorie, via de moderne PADI online leeromgeving (elearning) die in meerdere talen beschikbaar is. Je kan dit op je eigen tempo bestuderen en maakt na afronding het PADI theorie-examen. Indien gewenst kunnen we de theoretische opleiding ook persoonlijk of klassikaal verzorgen. Kinderen tot en met 13 jaar moeten van PADI toestemming van hun ouders of voogd hebben om de elearning te mogen doen.
- Uitleg van iedere duik of reddingsoefening door de instructeur (briefing).
- Zelfredzaamheidsoefeningen, reddingsoefeningen en omgang met twee noodscenario’s onder toezicht en coaching van de instructeur. We doen oefeningen veelal eerst in het zwembad en gaan daarna naar het buitenwater.
- Zelfstandig opstellen van een noodhulp plan voor een duiklocatie. De instructeur geeft feedback op het plan.
- Evaluatie van iedere oefening en de scenario’s met de instructeur (debriefing).
- Het wereldwijd erkende PADI “Rescue Diver” brevet. Let op, wij brevetteren uitsluitend als je voldoet aan alle PADI vereisten en wij van mening zijn dat je het veilig duiken en aandacht voor buddy en andere duikers voldoende eigen hebt gemaakt. Je koopt bij ons dus geen brevet, maar een opleiding.
Wat zijn vereisten voor deelname?
- Minimale leeftijd van 12 jaar. Kinderen van 12 tot en met 14 jaar oud krijgen een junior Rescue Diver brevet, dat bij de 15-jarige leeftijd automatisch overgaat in een regulier brevet. Inhoudelijk zijn er geen verschillen. Kinderen van 12 tot en met 14 jaar mogen alleen duiken met een gebrevetteerde volwassene. Vanaf 15 jaar vervallen de beperkingen voor kinderen. Of een kind de Rescue Diver opleiding kan doen en of dat verantwoord is, is sterk afhankelijk van het kind en is per definitie maatwerk. Onze instructeurs zijn ervaren in het opleiden van en duiken met kinderen.
- In bezit van het PADI “Advanced Open Water Diver” brevet of een gelijkwaardig brevet van een andere erkende duikorganisatie.
- In bezit van een, minimaal op moment van brevettering, geldig “EFR” brevet voor primaire (reanimatie) en secundaire (EHBO) zorg of een gelijkwaardig brevet van een andere erkende organisatie. Dit is een PADI eis. Wij bieden de EFR opleiding aan, die parallel met de Rescue Diver opleiding kan worden gevolgd.
- In bezit van het PADI “Emergency Oxygen Provider” specialty brevet of een gelijkwaardig brevet van een andere organisatie om zuivere zuurstof te mogen toedienen bij beademing of decompressie-ongevallen. Dit is geen eis van PADI, maar wij vinden dat een Rescue Diver die door ons is opgeleid zuivere zuurstof bij een duikongeval moet kunnen toedienen omdat dit levensreddend kan zijn bij een duikongeval. Wij bieden deze specialty aan, die parallel met de Rescue Diver opleiding kan worden gevolgd.
- Een “schone” medische zelfverklaring of anders een keuring door een duikarts. Wij adviseren iedere duiker zich jaarlijks te laten keuren door een duikarts. Wij kunnen je onafhankelijk adviseren en in contact brengen met duikartsen.
- Een duikuitrusting. Wij verhuren geen uitrusting voor buitenwater wegens hygiëne en pasvorm. Vanuit hygiëne oogpunt vinden wij het delen van brillen, snorkels en pakken niet fris. Daarnaast is ieder lichaam anders en dient uitrusting goed te passen om veilig en comfortabel te kunnen duiken. Wij kunnen je onafhankelijk over uitrusting adviseren omdat wij geen winkel hebben.
Wat is inbegrepen?
- PADI online leeromgeving.
- PADI brevetteringskosten.
- Inzet van de instructeur en optioneel divemaster(s).
- Huur van het zwembad.
- Dekking op onze aansprakelijkheidsverzekering.
Wat is niet inbegrepen?
- Persluchtuitrusting waaronder begrepen een kompas en een pocket mask voor beademing, daarover met je zelf beschikken.
- EFR opleiding.
- Emergency Oxygen provider (O2) specialty cursus.
- Eventuele toegangskosten duiklocatie buitenwater (ook voor de instructeur en divemaster).
Hoe kan ik mij verder ontwikkelen?
- Na het behalen van het Rescue Diver brevet kan door het volgen van specialites en het opdoen van duikervaringen worden doorgegroeid tot “Master Scuba Diver”. Dat is het hoogste recreatieve brevet van PADI, waarmee je kan aantonen een ervaren duiker te zijn.
- Je kan je kennis en ervaring op het gebied van veilig duiken nog verder vergroten door de door onze instructeurs voor PADI ontwikkelde “Risk Conscious Diver” opleiding te volgen. Dat is een uitdagende opleiding, waarbij duikveiligheid en de bewuste omgang met duikgerelateerde risico’s naar een hoog niveau wordt gebracht.
- Je kan het duiken naar een professioneel niveau brengen door de PADI “Divemaster” opleiding te gaan volgen. Dat is het eerste professionele niveau binnen PADI. Divemasters ondersteunen wereldwijd instructeurs en treden op als duikgids op bijvoorbeeld vakantiebestemmingen. Onze instructeurs hebben vele divemasters opgeleid.
Waarom de “Rescue Diver” opleiding bij Executive-Diving?
- Wij bieden de opleiding individueel (privéles) en als maatwerk aan om maximaal aandacht te kunnen geven. We starten met een persoonlijke online intake via Ms-Teams om ruim voorafgaande de opleiding kennis te maken en je situatie, wensen en behoeften te bespreken. De keuze om de aandacht te verleggen van de eigen duikvaardigheid naar de veiligheid van je buddy en andere duikers is daarbij een onderwerp. Bij deze opleiding krijgt je te maken met onze divemasters die bijvoorbeeld ongevalscenario’s simuleren.
- Wij begrijpen dat de de Rescue Diver opleiding en het verrichten van medische handelingen zoals reanimatie in de bijbehorende EFR opleiding best spannend en uitdagend kunnen zijn. De instructeur en divemasters stellen je op je gemak en nemen alle tijd. Lukt iets niet, geen probleem! Dan doen we het nog een keer of meerdere keren.
- Wij doen de oefeningen op verschillende duiklocaties, zodat je brede ervaring op kan doen om de veiligheidsaspecten van een locatie te beoordelen.
De “Rescue Diver” opleiding bieden wij aan voor € 499 per duiker. Dat is exclusief de bijkomende investering in het EFR brevet en de Oxygen Provider specialty. Door onze privéles aanpak en oefeningen op verschillende duikstekken is de prijs anders dan bij andere duikcentra en vergelijkbaar met een privécursus. Indien we na een oefening van mening zijn dat je de bijbehorende reddingvaardigheden nog niet toereikend beheerst, dan is een extra les gewoon bij het cursusgeld inbegrepen. Veilig leren duiken staat bij ons immers voorop en wij streven niet naar winst maar naar veilige en blije sportduikers.
Hieronder is een video opgenomen met een demonstratie van een oefening die onderdeel van de “Rescue Diver” cursus uitmaakt. Wij trainen dit regelmatig met onze duikers om de vaardigheid te behouden.